Samodisciplina

Self-discipline chart

Že nekaj časa razmišljam o njej. Kaj je, kaj pomeni in kako nastane.

Kolikokrat ste obljubili, da boste nekaj naredili pa se kasneje niste samodisciplinirali, da bi to tudi izpeljali. Rekli, da boste shujšali pa se potem niste držali diete. Obljubili, da boste več brali pa potem ni bilo časa za to.

Samodisciplina pomeni obvladovanje samega sebe. Razvijemo jo že v mladih letih. Straši nas disciplinirajo in pomagajo, da razvijemo določene navede, kot je pospravljanje za sabo, osebna higiena, učenje itd. S tem razvijemo močno metalno strukturo, ki nam kasneje v življenju pomaga, da smo samodisciplinirani.

Samodisciplino ne smemo zamenjevati za motivacijo. Motivacija nas spodbudi, da nekaj naredimo … ali se bomo tega držali pa je odvisno od samodiscipline.

Pri odsotnosti samodiscipline vemo kaj moramo narediti, vendar nimamo dovolj discipline, da bi se prisilili, da naredimo to, kar bi morali, ne glede na počutje.

V zadnji knjigi, ki jo berem o tej temi, sem zasledila zanimiv podatek.

Intervjuvali so okrog 500 milijonarjev in še anketirali okrog 11.000 v naslednjih 25 letih. Vprašali so jih kako so lahko dosegli finančno neodvisnost, medtem ko so se ljudje okrog njih, ki so začeli na podobnem mestu kot oni oni, borili, da bi preživeli.
Okrog 85 % jih je odgovorilo v smislu: “Nisem imel boljše izobrazbe in tudi nisem bil inteligentnejši, le pripravljen sem delati več kot ostali.”

Za uspeh se je potrebno potruditi, vložiti čas in denar za razvoj znanja in kompetenc. Biti samodiscipliniran.

Ob tem se spomnim na Železni zakon (ang. Iron Law of the Universe): “Če želiš biti uspešen na kateremkoli področju, moraš ugotoviti kako se tam doseže uspeh, nato pa vaditi te spretnosti, dokler ne dosežeš iste rezultate. če ponavljaš tisto, kar delajo uspešni ljudje, potem ni ovir, da ne bi dosegli iste rezultate kot ti isti ljudje.”

Vsekakor pa to lažje in hitreje dosežeš s samodisciplino.

Pomagaj si s spodnjo razpredelnico. Preneseš jo lahko TUKAJ.

Self-discipline chart

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja