Bodi popoln, ali pa te zavrnem.

V vzgoji se zgodi, da nam straši določene stvari pogojujejo. Kar ni nič nenavadnega. Ko smo otroci se moramo določene stvari naučiti in tudi pogojevanje je eden od načinov učenja. Starši to počnejo, ker nam želijo dobro.
Pogojujejo nam, da smo dobri, lepi, prijetni …
Pogojevanje se lahko zgodi tudi med vrstniki, ki med sabo izvajajo določen pritisk.

Težava nastane, ko to ponotranjimo in postane pogoj za naše nadaljnje funkcioniranje. “Če se bom vedel na določen način, bom sprejet, če ne, bom zavrnjen.”

Demonstriram lahko na primeru mojega klienta.

Zelo močno čuti, da mora biti popoln, vendar ne na vseh področjih. Če je popoln in če določene stvari naredi popolno, potem je v redu in je vreden (ljubezni).
Kriterij kaj pomeni biti vreden je postavil sam, enkrat v otroštvu. Tudi sam ga včasih težko določi, ga pa zelo jasno čuti.

Če tega kriterija ne dosega, se počuti slabo in nevredno. Začne čutiti samoprezir.

Povedal mi je za primer, ko je poslal dopis in je bila v njemu napaka. Ne drastična, ampak manjša, ki se lahko zgodi komerkoli. Počutil se je kot najslabši človek na svetu, kako si je privoščil narediti kaj takega. V njemu so se kazali občutki nevrednosti in zavrnitve: “Kaj si bodo drugi mislili o meni.”

Najprej se je sam tako počutil in ti notranji občutki so bili zanj zelo neprijetni. Potem pa so še ljudje okrog njega, ki imajo podoben problem, izvajali dodaten pritisk, da ni naredil ok.

V normalnih okoliščinah bi to napako sprejel kot normalno. Ob pritisku okolice bi ohranil vedenje, da je dober človek, kljub napaki. Za napako bi prevzel odgovornost, jo mogoče popravil, če bi bilo to smiselno, nato pa normalno živel naprej, brez slabih občutkov.

Ker pa je ponotranjil, da ob napaki ni v redu, se je začel počutiti slabo. Takšno počutje je vplivalo na druga področja njegovega življenja, slabo počutje pa se je včasih vleklo tudi dneve. Zaradi takšnih ponavljajočih epizod, je pri meni poiskal pomoč.

Veliko se nas sooča s takšnimi težavami.

Niso nerešljive, zahtevajo pa določeno stopnjo psihološkega znanja, razumevanja in časa.

Naloga terapevta je, da posamezniku pomaga razumeti tovrstne psihološke mehanizme.

Normalno je delati napake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *