Kako delegirati naloge?

Učinkovito delegiranje je ključna veščina, ki vodjem omogoča, da dosežejo večji uspeh in pozitivno vplivajo na svoje ekipe.
S strateškim razdeljevanjem nalog, ne razbremenimo le svoje delovne obveznosti, temveč tudi omogočimo članom ekipe, da rastejo, prispevajo in prevzamejo odgovornost za svoje delo.

Zelo pogosto pa dobim vprašanje … katere naloge delegirati?

V nadaljevanju navajam nekaj nalog, vendar pa je odvisno od vašega delovnega mesta, katere naloge lahko delegirate.

  • Rutinsko-upravne naloge: načrtovanje, vnos podatkov in upravljanje e-pošte.
  • Raziskovanje: raziskovalni projekti in naloge analize podatkov.
  • Ustvarjalno in oblikovalsko delo: oblikovanje vizualnih podob, objav na družbenih omrežjih in izdelava marketinškega gradiva. To pa nujno ne pomeni, da delegirate članom vaše ekipe. Te naloge lahko delegirate zunanjim strokovnjakom. 
  • Upravljanje projektov: prenos odgovornosti za vodenje projektov na člane ekipe, ki krepi občutek odgovornosti.
  • Usposabljanja in mentorstva: novih članov ekipe pomaga spodbujati kulturo učenja in rasti, krepi pa se tudi dinamika ekipe.
  • Rutinske odločitve: odobritev rednih stroškov, določanje dnevnih redov sestankov, načrtovanje rednih kontrolnih pregledov, razporejanje izmen zaposlenih in načrtovanje družabnih dogodkov itd.

Učinkovito delegiranje vključuje tudi premišljeno upoštevanje posameznikovih spretnosti, interesov, časovne razpoložljivosti itd.

Ne pozabite, z delegiranjem ne optimiziramo le lastne uspešnosti, temveč tudi ustvarjamo priložnosti za druge, da zasijejo.

Rada bi slišala vaše misli in izkušnje. 
Kako ste učinkovito razdelili naloge, da bi opolnomočili člane svoje ekipe?

John Maxwell citat

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja