Notranji konflikt

Notranji konflikt

Notranji konflikti lahko povzročijo kar nekaj preglavic:

“Rada bi odprla lastno podjetje, po drugi strani me je strah, da bom izgubila varnost, ki mi jo zagotavlja redna zaposlitev.”
“Rad bi bil v novi zvezi, vendar imam občutek krivde do bivše žene.”
“Želim biti pravičen, a me skrbi odziv drugih sodelavcev, če povem po resnici.
 “Lahko bi odpustil delavca in našel drugega, obenem me skrbi, da to ne bo rešitev in da bi moral, namesto odpovedi, v sedanjega delavca vložiti več truda.”

Vsi se znajdemo v situaciji, ko se moramo odločiti. Včasih se zavedamo, da gre za notranji konflikt, včasih pa ne.

Pri notranjem konfliktu gre za konflikt želja in vrednot. Na videz enakovredni želji sta vsaka na svoji strani. Za izbiro katerekoli od teh želja imamo lahko tehtne razloge … vendar … kako izbrati?

Idealne rešitve ni.

Lahko odpremo lastno podjetje in nam to lahko prinese uspeh, lahko pa se nekaj časa trudimo, da bi uspeli pa se to ne zgodi. Ali pa traja dlje časa, da pride do bolj donosnega posla. Imeli bomo svobodo, ne pa varnosti. Če ostanemo v redni zaposlitvi, se bomo počutili varno, a ne bomo imeli takšne svobode, kot bi jo imeli pri lastnem podjetju. Še posebej je to pomembno, če nam je svoboda vrednota.
In točno to je ključno … vrednote … Kaj nam je pomembno! Če mi je svoboda vrednota in mi je hkrati vrednota tudi varnost, je pri odločitvi, ali odpreti lastno podjetje, konflikt skoraj neizbežen.

Kako si lahko pomagamo? Včasih potrebujemo pri tem dodatno pomoč. Lahko pogovor s strokovnjakom, ki nam bo pomagal raziskati notranji konflikt.

Prvi korak je, da se sploh zavedamo, da smo v konfliktu. Včasih je to težko prepoznati.

Vendar idealne rešitve ni. Niti ne moremo predvideti kaj se bo zgodilo.

Ko se za nekaj ODLOČIMO, se za nekaj tudi NE ODLOČIMO in prevzamemo odgovornost za to odločitev. In to je . Odločimo se in karkoli pride naproti je.

Priporočilo je, da se na izbiro pripravimo. Predvidimo kakšni so možni izidi, ovire ali priložnosti. Tako ne bomo presenečeni, če pride do sprememb.

S kakšnimi notranjimi konflikti pa se vi soočate?

Notranji konflikt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja