Delo, ki nas veseli

Delo, ki bremeni

Veste kaj so najpogostejši vzroki za izgorelost?

– Delovna obremenjenost.
– Doživljanje, da ima posameznik premalo nadzora.
– Odsotnost nagrad in prepoznavanja.
– Slabi odnosi.
– Odsotnost pravičnosti.
– Neujemanje v vrednotah.

Danes bi dodala še eno alinejo – delo, ki nas ne veseli oziroma v katerem nismo dobri.

Predstavljajte si odličnega programerja. Uživa, ko piše kode, sovraži pa, ko mora komunicirati z uporabniki in jim pomagati reševati tehnične težave. Ko programira, je navdušen, polna entuziazma in zanosa. Pozabi na čas, lakoto in na ljudi v okolici. Zazvoni mu telefon. Uporabnik na drugi strani pove, da ne more dostopati do programa, saj mu javlja napako. Programer poskuša uporabniku pomagati, a mu je to odveč. Raje bi programiral.


Dejstvo je, da vsi počnemo stvari, ki nas veselijo in tudi tiste, ki nas NE. So del našega dela in sprejmemo jih, malo potrpimo in naredimo.

Kaj pa, če večino časa opravljamo stvari, ki nas ne veselijo? Dolgoročno lahko to preraste v izgorelost, še posebej, če je v kombinaciji z eno ali več alinej zgoraj.

Kako, kot vodja, v takšnem primeru ukrepati?

Če imamo to možnost, najprej ugotovimo v čem je kdo dober in kaj rad počne. Lahko v obliki intervjuja, analiz, najamemo lahko zunanje podjetje, da nam pri tem pomaga. Nato poskušamo delo organizirati tako, da zadovoljimo tem potrebam.

To ne pomeni, da bo programer samo programiral, pomeni pa, da je zanj in za podjetje v najboljšem interesu, da več programira, kot počne druge stvari. Določene naloge bo še vedno opravljal, a z zavedanjem, da je to manjši del njegovih zadolžitev in da bo to že prenesel.

Najdemo lahko nekoga, tudi v obstoječi ekipi, ki pa rajši dela z ljudmi in bo delal z uporabniki z večjo vnemo, kot bi nekdo drug.  

Če bomo ugotoviti kakšne talente imajo naši zaposleni in jim dodelili naloge, ki jih bodo opravljali dobro, bomo zmanjšali možnost izgorelosti. Prav tako se produktivnost se lahko dvigne, saj ljudje, ko delajo tisto, kar radi počnejo, to počnejo veliko bolje.

Kako vi rešujete takšne dileme?

Če se želite bolj poglobiti v to temo, preberite knjigo Patricka Lencionia: The 6 Types of Working Genius.

Delo, ki bremeni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja