3 osnovne predpostavke TA

Postavke transakcijske analize
Postavke transakcijske analize

Poznate 3 osnovne predpostavke transakcijske analize?

Ljudje so v redu pomeni, da imamo vsi neko vrednost, pomen in dostojanstvo. Sprejemam se takšnega kot sem in druge sprejemam takšne kot so. Vsa človeška bitja so v redu, čeprav vedenje mogoče ni v redu. Nismo nad drugimi in drugi niso nad nami. Kot ljudje smo na isti ravni. To drži, četudi se naši dosežki razlikujejo, če pripadamo različnim skupinam, rasam, starosti itd.
Vsakdo je sposoben misliti pomeni točno to. Vsak od nas je odgovoren kar hoče v življenju doseči in vsak nosi posledice tistega, kar se je odločil.
Odločamo se in te odločitve spreminjamo pomeni, da smo OK, vendar se lahko včasih vedemo ne OK. Takrat uporabljamo strategije, ki smo se jih naučili v otroštvu in odražajo to, kako smo kot otroci preživeli otroštvo in kako smo dosegli tisto, kar smo takrat želeli. Kot odrasli se lahko še vedno vedemo tako in s tem uporabljamo stare vzorce. In to lahko počnemo tudi takrat, ko so posledice neproduktivne in boleče. Ko smo bili otroci smo bili mogoče večkrat prisiljeni, da počnemo stvari, ki jih nismo želeli. Temu pritisku smo podlegli. Sedaj, ko smo odrasli pa imamo možnost odločanja. Čeprav obstajajo pritiski iz okolice in drugih, se še vedno avtonomno odločamo, ali bomo podlegli pritisku. Sami smo odgovorni za svoja čustva in vedenje. Lahko sprejemamo odločitve in jih lahko tudi kasneje spreminjamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja